Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Η ελληνική φιλοσοφία ξεκινάει το "ταξίδι" της στην μικρασιατική Ιωνία.Ο Θαλής ο Μιλήσιος, (περ 630/635 π.Χ. - 543 π.Χ.) χαρακτηρίζεται ως ο πρώτος σοφός της αρχαιότητας και  ιδρυτής της Μιλησιακής σχολής της φυσικής φιλοσοφίας. Μέχρι την εποχή του Ιουστινιανού ο οποίος κλείνει το 529μ.Χ την Πλατωνική ακαδημία Αθηνών, την τελευταία ελληνική φιλοσοφική σχολή, η ελληνική διανόηση ανθίζει και κληροδοτεί όλο τον μεταγενέστερο ευρωπαϊκό πολιτισμό σχηματίζοντας όλες τις τυπικές μορφές κοσμοθεωρίας αλλά και έννοιες της φυσικής επιστήμης μέσα στην οποίες κινείται η ευρωπαϊκή επιστήμη. Οι φιλοσοφικές ιδέες των Ρωμαίων δεν είναι πρωτότυπες. Είναι οι ιδέες των Ελλήνων φιλοσόφων που με το όχημα της λατινικής γλώσσας διαδόθηκαν στον μεσαιωνικό και νεότερο κόσμο. Από τους λαούς της αρχαιότητας στην φιλοσοφία ξεχωρίζουν οι Έλληνες, οι Ινδοί και οι Κινέζοι. Η γλώσσα βέβαια των Κινέζων χαρακτηρίζεται όχι και τόσο κατάλληλη για φιλοσοφία. Ο ταοϊσμός του Λάο-Τσε ήταν περισσότερο σύστημα ηθικής παρά φιλοσοφίας και η φιλοσοφία της Ινδίας δεν καταφέρνει να γίνει αναξάρτητη από την θρησκεία. Η ελληνική φιλοσοφία από την άλλη, δεν έχει προκαταλήψεις . Ελέγχει την πραγματικότητα με φυσικά αίτια. Στη θέση του μυθικού κόσμου βάζει την ανθρώπινη διανόηση. Η γλώσσα του Ομήρου δείχνει την νοησιαρχική υφή του ελληνικού νου. Για τον Σωκράτη η ενέργεια του ανθρώπου εξαρτάται από το επίπεδο της γνώσης του. Η φιλοσοφία είναι αγάπη για την σοφία, σοφία στην ελληνική έννοια είναι η λογικά θεμελιωμένη εσωτερική ελευθερία για την ρύθμιση της ζωής, η "αυτάρκεια".
 Αρχή της φιλοσοφίας είναι το "θαυμάζειν". Η παρατήρηση και η αιτιολόγηση.  Η παρατήρηση του φυσικού κόσμου και όλων αυτών που περιβάλλουν τον άνθρωπο δίνει το έναυσμα για το ταξίδι της φιλοσοφίας και κυριαρχεί στην προσωκρατική περίοδο. Οι  Σοφιστές στρέφουν την προσοχή τους στον άνθρωπο ο οποίος τελικά θα γίνει το κέντρο την σωκρατικής φιλοσοφίας. Το ζητούμενο είναι ο σωστός τρόπος ζωής. Κοιτώντας τους σημερινούς Έλληνες εγώ βλέπω ένα κοινό με τους αρχαιόυς φιλοσόφους... την αμφισβήτηση. Είναι μεν το πρώτο και πιο μηδαμινό στοιχείο αλλά είναι συγχρόνως και η αρχή για το ταξίδι της φιλοσοφίας.
Voltaire:Στην Ελλάδα οφείλουμε το πνεύμα μας και το σύνολο των αρετών μας.

Wilamowitz: Η Ελληνική φυλή στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλη, διότι έχει το προσόν να μην έπαψε ποτέ να είναι η μητέρα του πολιτισμού.

Bloomfield:Για ό,τι οι άλλοι λαοί θεωρούν αυτονόητο οι Έλληνες έχουν το χάρισμα να απορούν.

Winckelmann: Για να γίνουμε αμίμητοι πρέπει να μιμηθούμε την ελληνική αρχαιότητα.

Jean Brun: Οι ρίζες του δέντρου της ζωής και της γνώσης βρίσκονται στη γη της Ελλάδος.

Goethe:Η Ελλάδα για την ανθρωπότητα είναι ό,τι είναι η καρδιά και ο νους για τον άνθρωπο.

Rene : Η Ευρώπη είναι το σύνολο των χωρών κληρονόμων της Ελληνικής Παιδείας.

Garaudy:Όλοι οι άνθρωποι του πνεύματος στη Δύση θεωρούμε την Ελλάδα μητέρα μας.Αυτό που χρειάζεται η Δύση είναι να ξαναγυρίσει στην αρχαία ελληνική γραμματεία. 

Γκορμπατσώφ:Η καταγωγή μας και οι ρίζες μας είναι ελληνικές.
 
ΚΙΚΕΡΩΝ: Ο Σωκράτης ήταν ο πρώτος που έφερε στη γη τη φιλοσοφία του ουρανού.


Arthur Koestler: Οι Έλληνες μάς κληροδότησαν με μια από τις ωραιότερες λέξεις. Τον ενθουσιασμό, από το εν-Θεός. Ένας Θεός μέσα μας. Μακάριος όποιος φέρει ένα Θεό μέσα του.

LIVINGSTONE RICHARD: Το σημαντικότερο που έκαναν οι Έλληνες εκτός από τη φιλοσοφία, την πολιτική σκέψη και πολλά άλλα είναι ότι ήταν ο πρώτος λαός που έθεσε το ερώτημα: "Ποιός είναι ο σωστός τρόπος ζωής για τον άνθρωπο;". Και έδωσαν την πιο ικανοποιητική απάνταση από όσες εδόθησαν ποτέ.


LIVINGSTONE RICHARD: Από τους άλλους λαούς οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο μιας άριστης ζωής.


Μakenzi Κink:Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότης. Σ' αυτήν οφείλουμε ό,τι κάνει την ζωή ανώτερη και ωραιότερη.

Μehn Henry: Όλα τα πολιτισμένα έθνη είναι αποικίες της Ελλάδος. 

Πασκάλ‎:Εκτός από τις τυφλές δυνάμεις της φύσεως κάθε τι άλλο που ξεχωρίζει μέσα στον ανθρώπινο πολιτισμό έχει ελληνική και μόνο προέλευση.


Heidegger: Η φιλοσοφία είναι ελληνική στην ύπαρξή της.

1 σχόλιο: