Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ποιοι αγοράζουν τα ελληνικά ηλεκτρονικά βιβλία;

Ποιοι αγοράζουν τα ελληνικά ηλεκτρονικά βιβλία; Στην Ελλάδα πρόκειται για το «κοινό του ίντερνετ» λέει ο Μιχάλης Καλαμαράς, όπως προκύπτει από πρόσφατη αδημοσίευτη έρευνα. Δηλαδή «για τους συστηματικούς χρήστες του διαδικτύου, ηλικίας 20-45 ετών». Το ψηφιακό βιβλίο είναι ένας τρόπος να έχουν άμεση πρόσβαση σε βιβλία ελληνικού περιεχομένου όσοι ζουν στο εξωτερικό, λέει ο Νίκος Αργύρης, κρίνοντας από τα αιτήματα που αποστέλλονται στον Ίκαρο.
To πώς χειρίζεται κάθε εκδότης τις δυνατότητες της ψηφιακής έκδοσης εξαρτάται από το αντικείμενό του, το προφίλ του, τις ανάγκες των αναγνωστών που τον παρακολουθούν. Πάντως, όσο και αν οι αριθμοί είναι μικροί, όσο και αν η συζήτηση για το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ευρώπη (με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία) είναι μεγαλύτερη από την καθαυτό παρουσία του e-book στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, το e-book ήρθε για να μείνει. Είναι πλέον μια δεδομένη πραγματικότητα, έλεγαν τα ρεπορτάζ από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης τον περασμένο Οκτώβριο. Όλοι οι εκδότες στην έκθεση είχαν και σειρά ψηφιακών βιβλίων. Πλέον το e-book δεν αντιμετωπίζεται ως νέο -και απειλητικό- «φρούτο» στον χώρο του βιβλίου αλλά ως εναλλακτική μορφή και δεν συζητούμε για το αν αξίζει τον κόπο να υπάρχει ή όχι. Συζητούμε για συμβατότητες και τεχνικά θέματα, για ηλεκτρονικό χαρτί και εμπλουτισμένα e-books, μιλάμε για οικονομικές ρυθμίσεις, για τιμή των βιβλίων αυτών, για μειώσεις του ΦΠΑ κτλ.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν έχουν όγκο και βάρος, μεταφέρονται εύκολα σε μια συσκευή και μπορείς να έχεις μαζί σου ανά πάσα στιγμή όλη τη βιβλιοθήκη σου, λέει η Rita Y. Toews, που προτρέπει όλους αυτή την εβδομάδα να πιάσουν στα χέρια τους ένα ψηφιακό βιβλίο και να γνωρίσουν την απόλαυση της ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Επιπλέον, λέει, τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι οικολογικά, δεν δαπανούν χαρτί και καύσιμα για να τυπωθούν, το μέγεθος των γραμματοσειρών τους προσαρμόζεται στις ανάγκες όρασης κάθε αναγνώστη, τα αποκτάς γρήγορα με ένα κλικ του ποντικιού χωρίς να μετακινηθείς από το σπίτι σου.
«Τα e-books και οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες αποδεικνύονται ιδιαίτερα ελκυστικά κυρίως για όσους διαβάζουν συστηματικά, για όσους διαβάζουν αρκετά βιβλία το χρόνο», υποστηρίζει ο Μιχάλης Καλαμαράς. «Λύνουν το πρόβλημα του χώρου που καταλαμβάνουν τα βιβλία στο σπίτι ή το πρόβλημα της μεταφοράς τους».Οι συγγραφείς, τώρα, μπορεί να ωφεληθούν από τις εξελίξεις. Ειδικά οι νέοι συγγραφείς μπορεί να βρίσκουν πιο εύκολα το δρόμο τους προς την ηλεκτρονική έκδοση παρακάμπτοντας τον εκδότη και συναλλασσόμενοι απευθείας με τους πωλητές ηλεκτρονικού βιβλίου. Το κόστος άλλωστε της έκδοσης θα είναι πολύ πιο χαμηλό. Τα δικαιώματά τους θα μπορούν να τα κατοχυρώσουν, φαντάζομαι, όπως έκαναν και με τον εκδότη. Αλλά έτσι κι αλλιώς τα εισοδήματά τους από τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων του θα είναι πιο χαμηλά. Από την άλλη το βιβλίο θα γίνει πιο προσιτό στο κοινό. Θα αποκτήσει νέους φίλους ιδίως νέους που είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την οθόνη παρά με την τυπογραφική μελάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου