Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ebook?


ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ebook?
  Το .pdf αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή για ebooks παγκοσμίως και αυτό λόγω του ότι αναγνωρίζεται από τους περισσότερους ebook readers σε PCs ή Macs και λόγω της ασφάλειας του περιεχομένου.
  Πρώτα από όλα τι είναι το .pdf: η λέξη PDF δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα αρχικά από τις λέξεις: Portable Document Format.  Μπορούν να περιλαμβάνουν αρχεία εικόνας και κειμένου, κάτι ανάλογο δηλαδή με ένα κειμενογράφο, όπως το πολύ γνωστό σε όλους μας word.  Όμως είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Το μεγάλο προτέρημα που έχουν τα αρχεία PDF έναντι των υπολοίπων ανάλογων εφαρμογών ( όπως το word), είναι ότι το έγγραφο παραμένει αναλλοίωτο και δε μεταβάλλεται ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα του χρήστη. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι που το κάνει μοναδικό και απαραίτητο εργαλείο σε κάθε έναν που μοιράζετε αρχεία στο διαδίκτυο και πολλοί διαφορετικοί χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να το διαβάσουν και να το δουν.
  .

                                                Πως να φτιάξω ένα αρχείο PDF;

   Μέσα από το Word, το Excel ή το Powerpoint  δε μπορείς να κάνεις save απευθείας σε PDF. Ούτε και ένα αρχείο εικόνας από το βοήθημα των Windows, τη γνωστή ζωγραφική, μπορείς να αποθηκεύσεις ως PDF. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Open Office.
Το Open Office είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο εφαρμογών παρόμοιο με το Microsoft Word, με τη διαφορά όμως ότι επιτρέπει απευθείας τη μετατροπή του εγγράφου σε μορφή pdf με ένα save as. Μπορεί να μην έχει ενσωματωμένα τα καλύτερα εργαλεία, αλλά είναι τελείως δωρεάν και μπορεί να αναβαθμιστεί με επιπλέον επεκτάσεις.



                                         ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΟΥ ΣΕ word?
To Microsoft Word δεν επιτρέπει την απευθείας μετατροπή του εγγράφου σε .pdf. Για αυτό το λόγο απαιτείται ένα επιπλέον πρόγραμμα που θα κάνει αυτή τη μετατροπή. Εφόσον έχουμε τελειώσει τη συγγραφή στο Word αποθηκεύουμε το έγγραφο σε μορφή .doc και διαλέγουμε έναν από τους παρακάτω converters:

1) PDF Creator
Δωρεάν πρόγραμμα που μετατρέπει έγγραφα του Word σε pdf  και τα σώζει στον υπολογιστή σου. Δίνει τη δυνατότητα μετατροπής από Word σε 13 διαφορετικές μορφοποιήσεις με επιλογές προστασίας και εισαγωγής ηλεκτρονικής υπογραφής. Ενώ η λειτουργία του είναι πολύ απλή και γρήγορη, μειονεκτεί στην καταχώρηση των υπερσυνδέσμων στο παραγόμενο αρχείο. Δηλαδή δεν εισάγει τα Links του εγγράφου στο pdf.
Πρώτα από όλα μπορούμε να φτιάξουμε ένα έγγραφο σε Word, Excel, Powerpoint κλπ  και αφού το αποθηκεύσουμε να το ανεβάσουμε στο  διαδίκτυο σε ανάλογες ιστοσελίδες και να το μετατρέψουμε. Ποιες είναι αυτές; Θα κάνεις μια αναζήτηση στο google, και θα βρείς κάποιες όπως αυτή:


2) Nitro pdf

Το Nitro Pro 9 είναι ένα επαγγελματικό εργαλείο που δημιουργεί και μετατρέπει έγγραφα σε μορφή pdf εύκολα και ευχάριστα χωρίς κανένα ψεγάδι. Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι δωρεάν. Παρόλα αυτά η εταιρία δίνει δωρεάν trial από τη σελίδα www.nitropdf.com και επιτρέπει online μετατροπή αρχείων από word σε pdf στη διεύθυνση www.wordtopdf.com
Αν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά με τη συγγραφή ebook, το Nitro Pro 9 αποτελεί πολύ καλή επιλογή, αλλά η υψηλή τιμή του μάλλον θα σε αποτρέψει από την αγορά του.

Σχεδιάζοντας εξώφυλλο για το ebook

Το εξώφυλλο μπορεί να σχεδιαστεί στο Photoshop με αποτελεσματικό τρόπο, φέροντας ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα.
  • Αν το επιτρέπουν οι ικανότητες σχεδίασης του δημιουργού, μπορεί να σχεδιαστεί εξολοκλήρου στο Photoshop από το μηδέν.
  • Αλλιώς μπορεί κάποιος να αγοράσει μια έτοιμη εικόνα και μέσω Photoshop να προσθέσει τον τίτλο και την περιγραφή.
  • 'Η να αναθέσουμε τη δημιουργία του εξώφυλλου σε κάποιον επαγγελματία.

Πως φτιάχνεις ένα 3D εξώφυλλο;
Το 2D εξώφυλλο παρουσιάζεται σε κάθε ebook στην πρώτη σελίδα, ενώ συνηθίζεται να συνοδεύεται και από την τρισδιάστατή (3D) του μορφή για διαφημιστικούς λόγους.
Το 3D εξώφυλλο μπορεί να σχεδιαστεί αρκετά εύκολα με ένα πρόσθετο στο Photoshop, το οποίο μπορούμε να το κατεβάσουμε δωρεάν από την ιστοσελίδα: www.psdcovers.com
Στην psdcovers μπορούμε να βρούμε έτοιμα 3D πρότυπα υπό διάφορες οπτικές γωνίες και να τα προσθέσουμε ως πρόσθετα “Action” στο Photoshop. Ανοίγοντας το Photoshop δίνουμε ένα όνομα σε κάθε νέο Action που προσθέσουμε και επιλέγουμε “Step 1 - Prepare Template” και “Play” για να εμφανιστεί το πρότυπο. Εκεί κάνουμε copy – paste το 2D εξώφυλλο και αφότου προσαρμόσουμε τις διαστάσεις, επιλέγουμε “Step 2 Add Color” και πατώντας “Play” το πρόσθετο το μετατρέπει αυτόματα σε τρισδιάστατη μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου