Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Οι 10 πιο εμπορικές Ελληνίδες συγγραφείς στη σύγχρονη λογοτεχνία

Στο βιογραφικό τους έχουν βραβευμένα έργα που έχουν αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό, τόσο της χώρας μας όσο και του εξωτερικού. Στη σύγχρονη λογοτεχνική μας παράδοση έχουν ταυτίσει το όνομά τους με κορυφαίες στιγμές δημιουργίας, διαθέτοντας η καθεμιά τους την προσωπική ματιά που διαμορφώνει τις ιστορίες τους. Μέσα από τα μυθιστορήματα ή τα παιδικά τους αναγνώσματα, έχουν καταθέσει η καθεμία το δικό της πεδίο στοχασμού, σ' ένα πλούσιο θεματολογικό «οπλοστάσιο».
Όπως είδαμε στην εκπομπή «Ελένη» οι 10 πιο εμπορικές Ελληνίδες συγγραφείς που προκύπτουν από επίσημα στοιχεία των εκδοτικών οίκων είναι:
10. Ντόρα Γιαννακοπούλου (800.000 αντίτυπα)
Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες Ελληνίδες συγγραφείς. Η πένα της έχει ταξιδέψει, συγκινήσει, μαγέψει τους αναγνώστες. Οι πλοκές της μας έχουν αφήσει με το στόμα ανοιχτό με τα συχνά σκαμπανεβάσματα και τις συνεχείς ανατροπές. Την Ντόρα Γιαννακοπούλου την γνωρίσαμε οι περισσότεροι από το βιβλίο «Πρόβα νυφικού» που κυκλοφόρησε το 1993 και είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και το οποίο έγινε σήριαλ πριν από αρκετά χρόνια. 
9. Λίλη Ζωγράφου (800.000 αντίτυπα)
Η Λιλή Ζωγράφου ήταν Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας. Κυκλοφόρησε 24 βιβλία -μυθιστορήματα, νουβέλες και δοκίμια- που έχουν κάνει συνεχείς εκδόσεις. Επιπλέον, το μυθιστόρημά της «Η αγάπη άργησε μια μέρα» που δημοσιεύτηκε το 1994 διασκευάστηκε για την ελληνική τηλεόραση και έγινε τεράστια επιτυχία. Ο λόγος της υπήρξε αντισυμβατικός και χαρακτηρίστηκε ως η σκοτεινή θεά Εκάτη της λογοτεχνίας μας.

8. Διδώ Σωτηρίου (850.000 αντίτυπα)
 
Τα περισσότερα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ η πεζογραφία της διακρίνεται για τον ρεαλισμό, την απλότητα, τη δραματική αφήγηση και τον αδρό δημοτικό λόγο της. Το μυθιστόρημά της «Ματωμένα χώματα» έχει κυκλοφορήσει σε 250.000 περίπου αντίτυπα.

7. Μάρω Βαμβουνάκη (880.000 αντίτυπα)
 
Με μόνιμη παρουσία στη λίστα των best seller, η συγγραφέας αφηγείται ιστορίες που σε κάνουν  να αισθάνεσαι ότι δεν είσαι μόνος. Το έργο της Μάρως Βαμβουνάκη ξεκίνησε με πλειάδα έργων μυθιστορηματικών. Τον τελευταίο καιρό φαίνεται ένα άνοιγμα προς έργα γύρω από την Ψυχολογία, όπως τα «Ο παλιάτσος και η Άνιμα» και «Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης». 


6. Μαρία Ιορδάνου (1.000.000 αντίτυπα)



Στα έργα της υπάρχει αμεσότητα, απλό ύφος, ζωντανοί διάλογοι και νοσταλγική διάθεση.Έγινε γνωστή στο λογοτεχνικό χώρο με το έργο «Λωξάντρα», που έγραψε σε ηλικία 65 χρονών, το 1962, και γνώρισε πολλές επανεκδόσεις. Η «Λωξάντρα» περιγράφει με μεγάλη ζωντάνια και χιούμορ τα έθιμα και τη ζωή των Ελλήνων της Πόλης. 

5. Έλενα Ακρίτα (1.200.000 αντίτυπα)

Η Έλενα Ακρίτα έχει πολλές ιδιότητες. Αλλά αυτή που αγαπάει περισσότερο απ' όλες είναι αυτή της συγγραφέως. Από το 1981 που έγραψε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Aπό την Έλενα με χαμόγελο» μέχρι το τελευταίο της αστυνομικό μυθιστόρημα «Φόνος 5 αστέρων» δεν σταματαέι να μετράει best seller και διακρίσεις. 

4. Ζωρζ Σαρή (1.371.000 αντίτυπα)

Αυτό που χαρακτηρίζει το σύνολο του έργου της είναι το βιωματικό γράψιμο και η ανάγκη της να εκφραστεί μέσα από αυτό. Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ.Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. 

3. Άλκη Ζέη (1.500.000 αντίτυπα) 

Μαζί με τη Ζωρζ Σαρή, με την οποία γνωρίζονταν από τα σχολικά τους χρόνια, καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος.Έχει βραβευθεί για το έργο της από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες. 

2. Χρυσηίδα Δημουλίδου (1.550.000 αντίτυπα)


Η Χρυσηίδα Δημουλίδου έχει γράψει τα πάντα. αστυνομικά, μεταφυσικά, επιστημονικής φαντασίας, κοινωνικού περιεχομένου και όλα της τα βιβλία έχουν γίνει best seller. Κάθε της βιβλίο γνωρίζει τεράστια υποδοχή από τους Έλληνες αναγνώστες που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει. 


1. Λένα Μαντά (1.575.876 αντίτυπα) 


Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε το 2001, ενώ μερικά απ' αυτά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων που οι υποθέσεις τους είναι απόλυτα μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα, ένας αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.  


πηγή:koolnews.gr

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Βιβλίου «Public» σε μια λαμπερή βραδιά

Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας κέρδισε το βραβείο Ήρωας/ Ηρωίδα – Έμπνευση με το βιβλίο του «Ουρανόεσσα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Σε μία λαμπερή γιορτή που αποτέλεσε σημείο συνάντησης για συγγραφείς, εκπροσώπους του εκδοτικού κλάδου, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και αναγνώστες, τα βιβλιοπωλεία Public απένειμαν χθες το βράδυ για 4η συνεχή χρονιά τα Βραβεία Βιβλίου, σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Θέατρο Παλλάς.

Η Τελετή Απονομής είχε τη μορφή παράστασης, μας ταξίδεψε στο χώρο και το χρόνο του βιβλίου. Σε ρόλο παρουσιαστή και αφηγητή, ο πολυτάλαντος Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος συντόνισε την υπέροχη αυτή βραδιά, ενώ η μαγευτική Μαρίζα Ρίζου συνεπήρε τους παρευρισκομενους με τις μουσικές επιλογές της. Το θέαμα συμπλήρωσε το Λύκειο Ελληνίδων με μία μοναδική χορευτική παράσταση.

Την Τελετή Απονομής τίμησαν με την παρουσία τους αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες και καταξιωμένοι επαγγελματίες, οι οποίοι απένειμαν τα Βραβεία στους φετινούς νικητές. Ρόλο απονεμητή μεταξύ άλλων είχαν οι: Ελένη Τσαλδάρη, Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων, Θοδωρής Παπαλουκάς, Γιάννης Ξανθούλης, Σοφία Παπαϊώαννου, Monica Zecca - Διευθύντρια Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, Γιώργης Χριστοδούλου, Γιάννης Τροχόπουλος - Επικεφαλής Διοργάνωσης «Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018», Ευγενία Δημητροπούλου, Στάθης Λιβαθινός, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φένια Ρουγκούνη - Γενική Διευθύντρια Ελληνικού Φεστιβάλ και o Μάκης Προβατάς.

Στα Βραβεία Βιβλίου Public 2017 συμμετείχαν 1.300 συγγραφείς, 160 εκδοτικοί οίκοι και 2.200 υποψήφια βιβλία, ενώ περισσότεροι από 140.000 αναγνώστες αγκάλιασαν το θεσμό με πάνω από 250.000 ψήφους στα αγαπημένα τους βιβλία. Οι νικητές των βραβείων κοινού είναι:

Ελληνικό μυθιστόρημα: ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑ, Ευτυχία Γιαννάκη, Εκδόσεις Ίκαρος
Ελληνικό διήγημα: ΚΑΤΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ, Ηλίας Φουντούλης, Εκδόσεις Χρονικό
Μεταφρασμένο μυθιστόρημα/διήγημα της χρονιάς (στην ελληνική γλώσσα): ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ, Τζότζο Μόις, Εκδόσεις Ψυχογιός

Ελληνικό non-Fiction ΠΟΣΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Gutenberg

Ελληνική σύγχρονη ποίηση: ΆΝΩ ΤΕΛΕΙΑ, Κική Δημουλά, Εκδόσεις Ίκαρος
Ελληνική παιδική λογοτεχνία: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΝΙΑ, Ξένια Καλογεροπούλου, Μάρτης

Ελληνική εφηβική λογοτεχνία: Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΓΚΡΕΪΝΟΡΘ, Αντώνης Μυλωνάκης, Μικρή Άρκτος

Ήρωας/ Ηρωίδα - Έμπνευση: ΟΥΡΑΝΟΕΣΣΑ, Κώστας Κρομμύδας, Εκδόσεις Διόπτρα
Ευ Ζην : ΤΑΞΙΔΙ ΣΤ' ΑΣΤΕΡΙΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ - CHAMPIONS LEAGUE, Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Εκδόσεις Τόπος - Μοτίβο
Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο της χρονιάς: BOOK & ART, Μυτιλήνη

Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public – ειδικά Βραβεία που προκύπτουν από ψηφοφορία των βιβλιοπωλών των Public

Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Μυθιστόρημα/ Διήγημα/ Non-Ficition/ Ποίηση: ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ, Ευγενία Φακίνου, Εκδόσεις Καστανιώτη

Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο: ΟΧ ΧΤΑΠΟΔΙ ΛΑΘΟΣ ΠΟΔΙ, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ειδικά βραβεία, για τα οποία ψήφισαν κριτικές επιτροπές από επαγγελματίες του κλάδου
Καλύτερη Εικονογράφηση σε παιδικό βιβλίο: KAΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΧΑΟΣ, Κατερίνα Κρις
Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα: Εκδόσεις Gutenberg

Τιμώμενη χώρα (Ιταλία): H KTHNΩΔΙΑ, Νίκολα Λατζόια, Εκδόσεις Καστανιώτη

Το βραβείο για το εκδοτικό αποτύπωμα απονεμήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο των Public Χρήστο Καλογεράκη στις εκδόσεις Gutenberg, ο οποίος τόνισε πως μέσα στις δύσκολες εποχές που βιώνει το ελληνικό βιβλίο είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώσουμε τη «φωνή» της «Κοινωνίας των Αναγνωστών» που δημιουργούμε μέσα από τα Βραβεία Βιβλίου, προκειμένου, τόσο να στηρίξουμε την αγορά του βιβλίου, όσο και να δημιουργήσουμε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 

πηγή:protothema