Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Δημιουργίες: Φτιάξε το δικό σου άρωμα

 Πολλοί άνθρωποι λόγω καραντίνας έχουν άπλετο χρόνο. Αφού φτιάξαμε ντουλάπες, κάναμε γενική, μαγείρεψαμε, διαβάσαμε βιβλία, άπειρα βιβλία, ξανακαναμε γενική και ξαναμαγειρεψαμε ψάχνουμε δημιουργικές ενασχολήσεις. Το διάβασμα είναι η νούμερο ενα εκτόνωση, αλλά ας δούμε κάτι δημιουργικο και διαφορετικό. Πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας άρωμα. 

 

Για να μπορέσετε να φτιάξετε το δικό σας άρωμα, θα πρέπει να γνωρίζετε την ανατομία των αρωμάτων, τα οποία αποτελούνται από τρεις διαβαθμίσεις, τις λεγόμενες νότες. 

Κορυφή: Η πρώτη εντύπωση

Οι νότες της κορυφής αντιπροσωπεύουν την πρώτη εντύπωση του αρώματος. Κατά κανόνα είναι οι πιο ελαφριές νότες στο σώμα του αρώματος και εξατμίζονται γρηγορότερα από τις υπόλοιπες. Οι εσάνς που είναι ιδανικές για τις νότες της κορυφής περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, τα βότανα και τα ελαφριά φρούτα όπως τα μούρα.

Μέση: Η καρδιά του αρώματος

Οι μεσαίες νότες εμφανίζονται αφού εξατμιστούν οι νότες τις κορυφής. Οι νότες της κορυφής λοιπόν, αποτελούν την καρδιά του αρώματος δίνοντας την ένταση και τη μυρωδιά του και έχουν μεγάλη διάρκεια. Οι εσάνς που χρησιμοποιούνται σε αυτό το στάδιο ποικίλουν ανάλογα με την μυρωδιά που επιθυμείτε να αποπνέει το άρωμα σας. Μπορεί δηλαδή να είναι οτιδήποτε, από τριαντάφυλλο μέχρι γιασεμί και από γεράνι μέχρι και λεμονόχορτο. 

Βάση: Η ανάμνηση

Οι τελικές νότες, η βάση του αρώματος, εμφανίζονται μόλις οι νότες της κορυφής εξατμιστούν πλήρως. Οι νότες της βάσης αναμειγνύονται με τις μεσαίες νότες, δημιουργούν το σώμα του αρώματος και έχουν μεγάλη διάρκεια.Οι πιο δημοφιλείς εσάνς αυτού του σταδίου είναι η βανίλια, μόσχο, ξύλο κέδρου, πατσουλί κτλ.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε παραδείγματα για κάθε επίπεδο νότας. 


Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της κολώνιας σας, επιλέξτε συνολικά έως και 5 έλαια απο τις 3 παραπάνω οικογένειες. Οι ποσότητα ελαίων για κάθε νότα διαφέρει ανάλογα με την ένταση και τα αρώματα που θέλετε να αποδώσετε, οι πιο εδραιωμένες είναι 1:1:1 , 3:2:1 και 4:2:1

Νότες Κορυφής

Μεσαίες Νότες

Νότες Βάσης

Εσπεριδοειδή

Βασιλικός

Φασκόμηλο 

Άρκευθος

Λεβάντα 

Neroli 

Κάρδαμο

Κανέλα

Γεράνι

Γιασεμί

Τριαντάφυλλο 

Δενδρολίβανο

Λιβάνι

Τζίντζερ

Σμύρνα 

Πατσουλί

Νάρδος

Βανίλια

Βεβιτιέρα (Vetiver)

Ylang Ylang


Αρώματα με αιθέρια έλαια 
 

 

Υλικά & Δοσολογία

2 κουταλιές ελαίου βάσης (τζοτζόμπα, καστορέλαιο, αμυγδαλέλαιο)

6 κουταλιές αλκοόλ 

2.5 κουταλιές εμφιαλωμένο νερό

30 σταγόνες από αιθέρια έλαια

ένα χωνί

Φίλτρο καφέ

2 γυάλινα μπουκαλάκια

Οδηγίες

Τοποθετήστε στο πρώτο γυάλινο μπουκαλάκι το έλαιο βάσης,προσθέστε τις νότες κορυφής, μέσης και βάσης και έπειτα το αλκοόλ. Κλείστε το μπουκάλι και αφήστε το σε ξηρό και σκοτεινό μέρος για τουλάχιστον 48 ώρες. Όσο περισσότερο αφήσετε τα έλαια να ωριμάσουν, τόσο πιο δυνατό θα είναι το άρωμα τους με όριο τις 6 εβδομάδες. Μόλις είστε ικανοποιημένοι από την ένταση του αρώματος, προσθέστε το εμφιαλωμένο νερό και ανακαινίστε για 1 λεπτό.

Χρησιμοποιήστε το χωνί και το φίλτρο για να μεταφέρετε το άρωμα στο άλλο μπουκάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου